La Taula de Salut Comunitària de Sant Antoni

A Barcelona en Comú, el 2015, dúiem en programa l’impuls de la creació d’una xarxa de  salut comunitària al barri. Des del Districte, amb la implicació tant de professionals de la salut com d’entitats, vam crear la Taula de Salut Comunitària de Sant Antoni.

La feina de la Taula va començar amb una diagnosi[i] de l’estat de salut de la població del barri. Així vam poder fer, de forma participada, una priorització dels àmbits que calia treballar des d’una mirada comunitària de la salut.

Fruit d’aquesta reflexió conjunta, on es va prioritzar abordar la problemàtica de la solitud no desitjada en persones grans, avui presentem el Mapa d’Actius en Salut del barri de Sant Antoni. Es tracta d’un recull de més d’una vintena d’entitats i serveis –amb la seva descripció, condicions d’accés i contactes-, que treballen per millorar la salut i el benestar de la població gran del barri. L’objectiu és que serveixi de guia als professionals sanitaris de serveis com el CAP Manso, d’equipaments com la Biblioteca o el Centre Cívic, i d’entitats i associacions del barri, a l’hora de fer prescripcions socials i recomanacions d’activitats per fer front a aquesta solitud no volguda que, massa sovint, pateix la nostra gent gran.

Amb el Mapa d’Actius en Salut aprofundim en l’aposta per la salut comunitària a Sant Antoni. Volem impulsar sinergies positives entre serveis públics, entitats i veïnatge i dotar de protagonisme al nivell més pròxim possible a les persones, creant xarxes de suport entre el veïnat, i enfortint així el barri. A Sant Antoni hi ha 8.500 persones majors de 65 anys, que representen un 22% de la població del barri[ii]. Sabem que, moltes d’elles, viuen amb solitud no volguda. I sabem també que, la majoria, són dones.  Per tots aquests motius, requereix una atenció específica.

El Mapa d’Actius contribuirà al coneixement i expansió d’iniciatives com la Colla cuidadora -un projecte en xarxa impulsat pel Centre de Serveis Socials-; el programa Vincles, que busca reforçar les relacions socials dels més grans de 65 anys a través de les TIC; el programa intergeneracional Presents, grups de conversa i de lectura; les sessions de marxa nòrdica al CAP Manso; l’Espai de Gent Gran Sant Antoni; o els àpats en companyia, entre molts d’altres.

La presentació de la publicació en paper del Mapa d’Actius tindrà lloc avui dijous 17 d’octubre, a les 18 h, a l’Espai Veïnal Calàbria 66 (c. Calàbria, 66). Es pot accedir a la versió electrònica al clicant aquí.

[i] Consultable a https://issuu.com/camiamic/docs/diagn__stic_salut_comunit__ria_sant

[ii] Dades del Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Ajuntament de Barcelona consultables a https://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/barris/tpob/pad/ine/a2018/ine08.htm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*